The Cutaway Neighborhood | 3GATTI

The Cutaway Neighborhood

EN CH

The Cutaway Neighborhood
Landscape design at Hongkou district old neighborhood in Shanghai.

The brief for this project was to preserve and restore a heritage building once belonged to the famous Song Qingling and demolish most part of the site so to transform it into a public park. This actually was the luckiest part of the old neighborhood that sadly will be almost entirely demolished to give space to commercial and residential high-rise buildings.
Our strategy was to preserve as much as possible all the existing buildings or at least keep a visible memory of them. We opted for a conceptual operation of “cut” so to really slice the buildings diagonally and take away the upper part to leave visible the lower part of the existing walls. In this way we revealed the original houses layout and adding some new walls allowed us also to make the park between the walls feel like a labyrinth.
Because of the diagonal cut the transition between the main road and the preserved buildings will be gradual so to make the visitor perceive the walls getting higher and slowly feel the park mutating into more a rural urban space. Next to the preserved house we filled one old house with soil so to make the trees grow from the second floor of the building leaving space for an elevated garden/terrace so to extend the park inside the urban structure.

剖视圆弧街坊
景观设计 – 上海虹口区旧街坊改造项目

此次设计的主要宗旨是部分保留和修复著名的优秀历史建筑——虹口宋庆龄宋氏老宅,同时改建部分住宅区域使其成为一个多功能公共广场。这对周边长期居住于此的市民来说无疑是一大喜讯,因为他们已为日渐兴起的众多商业区或高层住宅楼做了无数次的妥协让步。
我们的设计策略是尽可能的保留现存楼房或者粹取出最有记忆点的建筑元素。因此,我们将对整片建筑群进行概念化科学化的斜向“切割”,从而去除建筑上半部分,只保留下半部分现有的特色墙体。通过如此设计手法,我们不仅展示呈现了最原汁原味的房屋平面布局,同时还加入一些新的分隔墙体以此来制造出新颖又趣味十足的“迷宫式”空间。
通过如此斜向切割的设计手法,靠近道路的部分到保留建筑元素的部分有一个渐起的升高,从而使置身其中的人群也有从都市一瞥到庭院深深般的渐变视觉冲击。另外,在保留建筑元素的侧边我们还会填充入一些天然的土壤,这样能让树木植物从二楼镂空处自然的生长出来,并创造出一个在都市钢筋水泥丛林中的高层绿色生态小庭院/露台。

THE CUTAWAY NEIGHBORHOOD CREDITS:

Programme: Public park, terraces, heritage exhibition, toilets, benches.

Architecture firm: 3GATTI
Chief architect: Francesco Gatti
Project manager: Valentina Brunetti
Collaborators: Máté Mészáros, Gregorio Chierici, Xiyue Wang, Chang Qi, JunPeng Yang

Client: Shanghai Hongkou district government

Location: Xin Jian Road crossing Dong Yu Hang road, Shanghai, China.

Total floor area: 1800 m²

Design period: April 2014
Materials: recycled bricks, red resin

“剖视圆弧街坊”设计细节名单:

项目内容:公共景观公园,露台,优秀历史建筑展示,公共厕所,座椅等
设计公司: 3GATTI
总设计师:Francesco Gatti
项目经理: Valentina Brunetti
设计团队:Máté Mészáros, Gregorio Chierici, Xiyue Wang, Chang Qi, JunPeng Yang
业主:上海虹口区规土局
项目位置:新建路东余杭路交界,中国上海虹口区
总建筑面积: 1800 m²
设计时间:2014年4月
设计用材:回收砖材,红色树脂