The Green Donuts Park | 3GATTI
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15

The Green Donuts Park

EN CH

The Green Donuts Park
Enterprise Park for the Wuhan 2015 Garden Expo

The aim of this park design is to make people experience nature as never before in an intense journey through the best feature of wild and artificial natural environments, showing the best qualities of full sustainable architecture immersed in a detailed selection of plants creating the most savagest landscape.
This concept is developed creating two main environments clearly separated by two main heights:
- the ground level, placed in the flat existing site level
- the pedestrian path level placed on an artificial quote that goes from a minimum of 3 meters to a maximum of 9.5 meters height reaching the park entrance level
The ground level will be the “wild environment” with a random and somewhere intricate and dense plantation of many species of trees and vegetation from the wildest areas of China.
This level is accessible by pedestrians but the paths are limited and with not defined and flat paving so to make the approach to this area’s most difficult, especially in the locations where the vegetation is denser. The aim of this environment is to create with its amazing variety of species, colors and water ponds, a beautiful “picture postcard” to be viewed from the high pedestrian path level.
This wild vegetation will be planted using sustainable techniques such as the “rain garden” or “storm water planter” using concave sections of ground to collect the rain water and reuse it to irrigate the park vegetation.
The pedestrian path level is a wooden smooth ramp that connects with bridges artificial “donuts” of ground and circumnavigate its crests to give the visitors the best view point to enjoy the external landscape and the pavilions contained inside the “donuts” itself.
Each “donut” eight change along the site so to connect smoothly the ground level to the entrance level placed 9.5 meters over the site flat ground.
The entrance will be a circular plaza placed one step under the garden expo main path for bikes and pedestrians. From this plaza a bridge will make the visitor walk to the first donut crest. Besides the bridge will be visible the vineyard along the entrance street artificial hill. On the donut crest the visitor will be able to continue along the two sides of the crest to the next bridge or to enter inside the donut.
Inside the first donut will be visible the water roof of the classic winery pavilion containing circular courtyards with trees coming outside. Walking along the inner ramp will be possible to reach the entrance bridge over the water donut bottom, here will be visible the pavilion structure made of a heavy concrete pool slab apparently sustained by tenuous clusters of bamboo. This bamboo dense forest will divide all the interior spaces of the winery creating a filter for the sun light and for eyesight into the private VIP French classic style rooms. From inside the pavilion the view will be directed to the smooth sides of the grass donut hill and the natural light will be able to pass through the main façade and the courtyard openings giving the best natural feeling to the visitors who will finally avoid the view of the grey surroundings and grey sky inevitable in most of the Wuhan seasons.
Over the second bridge will be visible the next inner donut roof made of a dense grid of steel wires supporting climbing greenery that will filter the sunlight before reaching the underground pavilion windows and letting the bamboo plants grow from the donut bottom in between the steel grid cells. Walking along the crest the path will smoothly go under the grid level and reach the underground interior made of rammed earth walls and rammed earth floor covered with transparent resin; this will give the feeling of a space directly excavated inside the ground soil. Here the main window will watch to the donut interior bamboo courtyard and a small gap window will let the light come from the south exterior side of the donut.
The next bridge passing over a lake will reach the thatch pavilion, where very sharp cuts shaped an edgy volume out of a brushy layer of natural thatch. This volume will be located as a treehouse in the middle of a small forest inside the donut reachable with a bridge passing through the plants.
The next pavilion, thanks to its height, will be the only landmark visible from the main street over the project site. This cylindrical volume will be built with the common Chinese bamboo scaffolding technique creating a dense cubature with in the middle a glass room from where people will enjoy the privileged view from the middle of the nest.
Over the bamboo pavilion the wooden path will pass through a small empty donut before reaching the timber theatre pavilion lying on the ridge of the only open donut of the site to facilitate people adventuring into the wild area of the park. The exterior of this pavilion will function as an amphitheater for events and show and as seating area serving the underground fast food building. The elevations of the amphitheater steps will also function as windows to let the light reach the underneath service area that will include a fast food with kitchen, a lounge area, a medical clinic, toilets, an info point, a guard area and storage spaces.
Next donut pavilion will be placed inside a spherical space composed by the donut ridges in the bottom part and by a structural bamboo dome in the high part; rattan nests will hang from this dome connected by timber bridges and a ladder that will reach the bottom level of the donut where will be placed a playground for children.
A long foot bridge will connect the bamboo dome donut to the future pavilion donut, a large donut covered by intricate intersections of foot bridges. In the middle of those intersections a triangular shape aluminum pavilion will be placed floating on top of the donut bottom. The pavilion skin will be composed by honeycomb structural aluminum panels cut with triangular holed deep windows that will give directional views from the interior to the best corners of the tree forest growing under the foot bridges donut roof. The roof of this pavilion will be used as an event triangular plaza where to showcase new futuristic products placed on top of the shiny aluminum floor.
The last donut will be empty and very low, mainly used as a transition from the future pavilion to the ground level where the visitor will find a junction of raw paths going through the wildest areas of the ground level landscape and finally connect to the residential area walkways.

“绿之环”景观设计

武汉园博园企业园规划设计的目标是让游客以前所未有的方式体验大自然中不同的野生生态及丰富多样的植物景观,并且通过对细节的选择与设计将可持续发展绿色建筑的理念贯彻于整个全区的设计思路中。
本次的设计概念是通过两层不同的的高度,将景区清晰地划分成两个区域:
- 地面层 – 铺设在原有地形之上。
- 人行天桥层 – 贯穿整个园区,最低处离地3米,最高处位于9.5米处的园区入口。

地面层通过对不同植被组的选择,向游客展示中国各地园林的原始生态。野生生态区域向游客开放,中间设有隐秘的自然形态走道,在一些植物群密布的区域游客将较难通过,以起到保护自然生态的作用。引入人行天桥的概念主要是为了给游客提供一个高度的视角,从更广阔的角度欣赏风景如画的整片园林。
野生植被的种植将运用先进的绿色环保的可持续发展技术,比如通过底层下挖实现“雨水花园”以及“雨水灌溉系统”,以做到对自然资源的循环利用。
人行天桥层由木头地板铺设而成,通过平滑的缓坡将各个不同的人工环形圈草皮山丘连接起来,并且在每个山丘的冠顶铺设了环航走道绕整个环形一周,使乘客可以同时欣赏到环形山丘外围的原生态景观,以及内部所建造的各生态展示馆。
每个环形圈草皮山丘的高度不同,并根据场地地形分布,以使得整个园区从9.5米高的入口处平缓地连接到地面层。
园区的入口是一个圆形广场,低于布有自行车道及人行道的园区主干道一阶。由圆形广场开始,木制人行天桥将带领游客进入第一个山丘冠顶。在天桥起始段,游客也可以观赏到位于园区入口处人工坡道上的酒庄葡萄种植园。通过人行天桥,游客可以选择继续前往园区深处,也可以选择直接进入环形圈内的展馆进行参观。
古典竹亭酒庄坐落于第一个环形圈内,游客会在水面屋顶中看到由圆形中庭生长出的树木。沿着内部的坡道长廊,游客将会步入位于底部水池口的人行天桥的入口,由此处可以观赏到酒庄内部的结构。纤细的竹子分布排列于由水泥板支撑起的底部与顶面的水面之间。通过竹枝排列的疏密,巧妙地将空间划分成不同区域。错落的竹林不仅起到了阻挡室外光纤的直射的作用,同时还可以为典雅的法式VIP区域提供良好的私密性。
第二个环形圈内有一个地下式广场。广场露天部分的顶部建有一张细密的铁丝网,以供攀爬类植物生长。环形山丘的中庭底部将种植竹子,竹枝从布满绿色植物的丝网穿透而出,直射太阳光经过植物网的过滤柔和地洒向地下式广场的天窗。沿着走道穿过铁丝网走入地下式广场,将会置身于一个由夯土墙包围的空间,展现自然地层颜色,并且在夯土地面上铺设着透明树脂材质,供游客行走。这样的空间设计以及材质运用,会使游客仿佛置身于地心之间。广场设有两面天窗,一面通向环形圈中庭的风景,展现绿色植被覆盖的铁丝网与竹林交相辉映的景色,另一面朝南天窗则可将更多柔和的自然光线引入地下空间。
走过一条跨越小河的天桥,坐落于第三个环形圈内的茅草树屋将展现在游客的面前。自然原生态的茅草材料覆盖在切割简洁,棱角分明几何体量上,形成极具现代感的架空树屋。游客可以通过一座小桥,穿越环形圈中的一片树林,到达树屋。
由于高度的优势,紧随其后出现的竹枝生态馆将成为唯一一个可以从街道上看到的建筑物。这个圆柱形体量建筑将由传统中国式的竹制脚手架组成。结构中间置有一个圆形玻璃空间,游客在这个空间中可以欣赏到竹枝馆的内部结构。
走过竹制生态馆,沿着木桥跨过又一座小型草皮山丘后,应入游客眼帘的将是木质阶梯结构的木生态多功能剧场。此展馆位于全广场唯一的开放式环形圈的山丘内,开放式的路径给游客提供了一个走近园区原生态植物丛的入口。山丘的露天中庭设有环绕型的木质台阶,形成一个户外圆形剧场。阶梯同时亦可作为座位使用,由此满足了在户外举办演出及展示活动的条件。山丘内部设有简餐区,咨询台,存储室,医务室,保安处等各服务部门。外围木质台阶立面上的镂空处,从室内观察则形成了天窗效果,将自然光引入山内部服务区域。
接下来的一个环形圈是藤趣乐园,之所以取得此名,是因为此处不仅通过材料的运用别有趣味地展现了藤蔓生态,更在山丘的底部设有儿童游乐设施。竹制的半球结构罩在环形圈的中庭上方,三个不同的藤蔓编制而成的袋状空间悬挂在竹制结构上,通过木板桥相互连接,并在最后一个的空间中设计一个可通往位于底部的儿童乐园的梯子。
离开藤趣乐园,延续的人行天桥带领游客进入下一个筑有未来科技馆的环形圈。通过巧妙的结构设计,铝面的三角形未来科技馆将呈现出漂浮于草坪上方的姿态。位于展馆的上方,相互交错的人行天桥为游客提供多样的路径以欣赏园区的美景。展馆的立面由蜂窝型网格的铝面金属板构成,立面上的三角形的窗户让参观展馆的游客能从最别致的角度欣赏到出环形圈中茂密的树林的景色。展馆闪耀且带有未来感的的铝面板屋顶可用来作为科技产品的展示区域,交错衔接的人行天桥也能将人流引向展区中央。
最后一个环形圈的高度较低,主要功能在于实现未来科技馆与地面高度的坡度的自然衔接。人行过道最终将游客带回地面,在过道末端延生铺设自然形态的走道,引领游客进一步参观园区的其他地面景色,同时,也打通了园区与居民区提供更便捷的参观路径。

THE GREEN DONUTS CREDITS:

Programme: Garden Expo park, 7 architectural pavilions, 3 playgrounds, winery, exhibition areas, green areas.

Architecture firm: 3GATTI
Chief architect: Francesco Gatti
Project manager: Valentina Brunetti
Collaborators: Wang Lin, Gregorio Chierici, Wang Xiyue, YingLing Kong, Lim Paoyee, Mate Mesmat, Qi Chang, Yang Xue, Yang Junpeng

Client: Wuhan Hankoli Culture & Innovation Ltd.
Local design institute: WISDRI engineering & research incorporation Limited
Contractor: China Construction Third Engineering Bureau Co.,Ltd

Location: Garden Expo area, Wuhan

Total area: 6 ha Landscape, 8000 m2 Architecture

Design period: March-July 2014
Construction period: September 2014 – June 2015
Materials: Bamboo, rammed earth, thatch, rattan, timber, steel, reinforced concrete, glass

“绿之环”景观设计明细:

项目内容:园博会园区,7座展馆,3个广场,酒庄酒窖,展览空间,绿植区域。

设计公司:3GATTI
总建筑师:Francesco Gatti
项目经理:Valentina Brunetti
设计团队: Wang Lin, Gregorio Chierici, Wang Xiyue, YingLing Kong, Lim Paoyee, Mate Mesmat, Qi Chang, Yang Xue, Yang Junpeng
项目业主:武汉汉口里文化创意有限公司
当地设计院: 中冶南方(武汉)建筑设计咨询有限公司
施工团队:中建三局建设工程股份有限公司

项目位置:武汉园博会园区

总面积:6公顷,8000平方米建筑面积

设计时间:2014年3月至7月

施工时间:2014年9月至2015年6月

项目用材:竹材,夯土, 茅草,木材,藤材,钢材,钢筋混凝土,玻璃