The Secret Garden | 3GATTI

The Secret Garden

EN CH

The Secret Garden Pavilion
Landscape Plaza at Tianping Rd – Henshan Rd crossing, Shanghai

This project was born with the aim of healing an existing public residual space in a central district of Shanghai. Despite the very good location this green space presently is completely without any meaningful function or identity. Its vicinity to the big Xujiahui Park it takes away its function as a park because people will prefer to go to the larger park; its vicinity to the new commercial development in historic European style it takes away its function as a plaza because people will prefer to go the opposite side of the street where the little alleys and plazas are more lively and well served by coffees and restaurants. Furthermore because of the small size and its vicinity with busy streets this site is particularly noisy and people have no reason to explore or rest in this public space.
The first aim of our design was to give an identity to this space and a clear function that cannot be a park or a commercial plaza as for example XinTianDi is. We found that the small size was adequate to create all the qualities that a private garden can have; the feeling of privacy, intimacy, human scale, protection and silence. To create those conditions of human scale and silence that can be found in many European historical cities the best way was to create an artificial courtyard. A good reason to create an artificial barrier with the street was also to continue the urban façade on Tianping Rd that is going from a building of eight floors to one of three floors and the interrupted by this residual area before starting again with a building of one floor adjacent with Henshan Rd. For this reason our “wall” imitates a urban façade of two floors in-between the one of three floors and the one of one floor to give the best gradual transition. These two floors walls will give the best protection from noise not only to our mini plaza but also to the near buildings that at the moment are directly exposed to the traffic jam of the crossing roads.
The main concept idea is to create the feeling of an empty house invaded by the green and the trees that are coming out from the roof and windows. We imagined this empty volume floating thirty centimeter from the ground to emphasize its lightness also marked by very large square openings that invites the people to come in and the trees to come outside. The central courtyard is protected by double walls not only for structural reason but also to create a more efficient filter to the noise and a more complex labyrinthic space that invites the people to explore different grades of space and privacy. The volume roof is demarked by a steel net that have structural reasons but also let the wine green climb over it in summer to shade the courtyard and be left without leaves in winter to let the sun pass through.
The floating pavilion will not obstruct the ground circular landscape pattern that will independently occupy the all project area creating a natural flow of green and people circulating around the “interior” plaza and the “exterior” alleys around the floating walls.

悬浮秘密花园馆
景观设计广场 - 天平路衡山路, 上海

这个项目的诞生很大程度弥补了上海中心城区公共空间景观设计的空缺。尽管这个优美的绿色空间占据着极具竞争力的地理位置,但由于缺乏独特的设计感导致其默默无闻,没有展现任何实际功能或特性。而如果人们真的需要寻找一个公园绿地,近在咫尺的大公园——徐家汇公园显然更具有吸引力。与此同时,项目附近历史悠久文化气息浓郁的衡山坊项目在餐饮娱乐各方面也都能很好的满足人们有关休闲娱乐的需求。最后,由于项目地点体积小,十字路口的地理位置也意味着它被繁华甚至嘈杂的街道所包围,让人们更没有理由迈入这个公共空间,在内探索或休憩。
因此我们此次景观设计的首要目的就是要赋予这个地点独特的标示性以及清晰的功能性,不能只是单纯的绿化公园或是像新天地此类的商业广场。于是在我们带着这个目标,几经探访与思考后发现,这是一个小虽小,但足够诠释我们创意的可塑性私密花园。私密性、亲密性、人文关怀感、安全感、宁静感,将是它独树一帜的景观风格。首当其冲,若想创造更好的人文关怀感和宁静感,我们可以借鉴许多优秀欧洲历史建筑,创造一个人工庭院。同时在街道口建立起一面人工隔离墙,它不仅能作为天平路上一路延生递减的八层高楼,三层平楼等建筑的城市衔接外立面,更能使人们在进入交界口的衡山路道口前有个良好的缓冲和延续感。出于这个原因,在我们反复权衡考量后,我们将这面景观设计“墙”依照以上的延续感建造成两层楼的高度,创造出最佳的建筑过度感。从功能性上来看,这样设计出的景观“墙”也将极其有效的过滤拥堵道路上传来的噪音,与此同时,也保证路上行人或周围建筑内的市民不被各方面的噪音所打扰。
我们此次景观设计概念的主要核心是想建造出一个:被绿色所环绕甚至穿行的“空房子”。我们想通过离地30厘米的“悬浮”花园馆造型来提亮这个设计,此外,这种有呼吸感的建筑节奏也寓意着这座景观花园馆的包容感,仿佛它随时都敞开心扉欢迎人们甚至绿色植物来与它一起分享美好的大自然景观。接着,院子中央的双墙结构不仅是出于建筑结构性的考量,它同时使得过滤噪音的实际功能性得到了有效提升。而稍稍复杂的迷宫式空间,能更好的激发人们心中对未知不断探索的好奇心,以及宁静安逸的私密感。另外,透视感采光良好的屋顶将由钢丝所分割,并种植上各式藤蔓类植物,使之成为夏天遮阳避暑冬天享受暖阳的绝佳庭院。最后,“悬浮感”十足的这所景观设计馆不会阻挡地面上的圆形绿植景观,它们将零星分散在景观项目区域的里里外外,与有呼吸感的花园馆相呼应,创造出环绕流动感的绿色景观带,为整体设计画上完美的句号。

THE SECRET GARDEN CREDITS:

Programme: Public open spaces, green areas, shelters, resting areas.

Architecture firm: 3GATTI
Chief architect: Francesco Gatti
Project manager: Valentina Brunetti
Collaborators: Jovan Kocic, Francesca Gotti

Client: Shanghai Xuhui district government

Location: Tianping Road crossing Hengshan road, Shanghai, China.

Total floor area: 740 m²

Design period: December 2013

Materials: Steel structure, cement boards, white plaster, cement bricks floor, perforated stainless steel benches

悬浮秘密花园馆项目概况:

项目内容:公共空间,景观小品,绿色空间,小型广场,休憩站

建筑事务所:3GATTI建筑工作室
首席建筑师:Francesco Gatti
项目负责人:Valentina Brunetti
建筑师:Jovan Kocic, Francesca Gotti

业主:上海市徐汇区规划和土地管理局,上海徐汇区政府

项目地点:天平路衡山路,上海中国

建筑面积:740平方米

设计时间:2013年12月

主要用材:钢结构,水泥板,白色石膏,水泥砖地板,多孔不锈钢长凳