Bubble Building | 3GATTI

Bubble Building

EN CH

WORKING IN A BUBBLE
Building renovation in Shanghai

When I moved to from Rome to Shanghai I noticed many environmental differences. One was the fact that when I looked out the window here, it didn’t give me the same good feeling like it usually did in Rome. It was probably a combination of the grey buildings, the immortal grey sky and the fact you couldn’t open the window due to the outside air pollution. I began to feel happier at night because one couldn’t see outside. Being a meteoropathic I consider myself very sensitive to light issues, I found the only time a bad sky, like Shanghai’s, gave me a good feeling was when I was under a skylight, especially a frosted one. Maybe the reason for this is because you imagine the natural light that comes from the skylight comes from a nice sky not a grey one. This was exactly the effect I wanted to produce in this project, where each room in the Shanghai office experiences the same positive feelings I get from being under the light of a magical frosted skylight.
The project is a renovation of a common, old and unattractive building in the city center. It is currently situated in an area experiencing change where the surrounding buildings are developing, becoming more modern and captivating. Our strategy is to attract customers to rent the office spaces on the upper floors and commercial on the lower floors. Our concept was to create an icon-building, a kind of landmark very easy to recognize, a kind of sculpture with a strong character able to detach itself from the boring cityscape.
The design is very simple but contains complex environmental qualities: we placed inflatables in front of each room. Having many years of experience with inflatables I know how versatile and effective they can be; a very little pressure difference between the interior and exterior is enough to keep the specific cloth inflated (White Antibacterial Technical Outdoor Nylon with Polygene Silver Icons).
The building ventilation, air conditioning and filtering will be centralized and will easily keep the necessary interior pressure even when using traditional doors and openings.
The first function of the curved white and translucent surface is to amplify the sun light (thanks to the rounded shape) and concentrate it into the interior where the building depth is very long and working spaces are very distant from the window.
The air space in-between the inflatable and the glass window will act as efficient insulation to keep a desirable interior temperature and will be oxygenated due to the green barrier between the glass and the fabric. This micro greenhouse will constantly exchange air pressure with the office interior, supplying the best climate in summer and winter.
The light quality will always be optimal thanks to a sensor, giving a mixture of artificial and natural light. The white window domes will also keep the intensity of the light constant.
The bubble façade will not be a static façade, it will oscillate with the wind and will interact with its inhabitants: the inflatabels will be in full tensile capacity when many people are working and the ventilation is at its maximum. When no people are in the room the sensor will switch the ventilation down to its minimum and the facade will become almost deflated.
As the project site is located near a famous sculptural park, the building can perform as a large scale interactive sculpture itself. Its rounded shape will be emphasized at day. In the night, the façade material will be uniformly lit up becoming a form of urban lamp, creating it to be an urban icon itself.

“气泡”工作室
——上海光通大厦改造


从罗马移居到上海后,在环境上我发现两地有着很大的差别。大概是由于灰色系建筑群和天空,以及大气污染的缘故,我觉得打开窗户,窗外风景并不如罗马这般干净舒服。晚上的状况好一点,因为夜色使得外景显得颇为沉静。我对光线问题很敏感,偶然发现透过磨砂天窗看外景更舒服,也许这是因为我想象光是从蓝色天空透来的,而不是灰色天空。恰好这种体验也成了本次项目的灵感来源。

光通大厦属于市中心常见的旧式建筑。周围的建筑都被陆陆续续地改造得更加现代化和美观。我们的目标是吸引客户租用高层的办公室以及低层的商业空间。我们的理念是创建一座个性鲜明的地标性建筑,从千篇一律的都会建筑中脱颖而出。
简单的设计中包含了复杂和精妙的环境科技原理: 每个房间前面安装上“气泡”。根据多年的经验, 我很了解如何充分利用气泡, 发挥其功用性。内部和外部之间的压力差足以使“气泡”保持膨胀状态 (气泡材质由白色抗菌户外用尼龙制成,带Polygiene塑料银图标)。

建筑内部将运用一体式的设备完成换气,通风温度调节和过滤的动作,以保证室内的气压平衡与适宜的工作环境,采用传统的出入口和通风口也可行。

弧形白色透明的表面可以将阳光集中到建筑深度大和距窗户很远的区域。

“气泡”和玻璃窗之间的空气流动有助于保持理想的室内温度,绿色壁垒可以在玻璃和“气泡”之间供氧,小型温室会随着季节的变化自动调整室内的气压,从而确保四季室内温度宜人。

混合运用人工光和阳光确保了照明处于最佳状态。白色的窗穹顶也将保持光的强度。

“气泡”外立面会随风摆动,并不是静态的,建筑内部人流量和空气流量最大时,“气泡”膨胀。没人和通风量最低时,“气泡”收缩。

光通大厦位于著名的雕塑公园附近,其本身可以作为一个大型互动雕塑。圆形的形状会非常吸引眼球。到了晚上,立面材料将产生照明效果,成为一道亮丽的都市建筑风景。

BUBBLE BUILDING CREDITS:
Architecture firm: 3GATTI
Chief architect: Francesco Gatti
Project manager: Dawa Pratten
Collaborators: Essen Cai, Bogdan Chipara, Joanne Clark

Client:
YueGuang Investments (Shanghai) Co., Ltd.

Location:
Fengyang road, Shanghai, China

Programme:
offices, lobby, cafes, restaurants

Total area:
8850 m²

Design period:
June 2013

Materials:
Reinforced concrete, steel, glass, antibacterial technical nylon

“气泡”工作室项目资料:
建筑设计公司: 3GATTI
总建筑师: Francesco Gatti
项目经理: Dawa Pratten
合作团队:蔡江豪,Bogdan Chipara, Joanne Clark

投资方:
越光投资管理(上海)有限公司

项目地点:
中国上海汾阳路

项目内容:
办公区域,公共大厅,咖啡馆,餐厅

总面积:
8850 平方米

设计时间:
2013年6月

主要选材:
钢筋混凝土,钢材,玻璃,尼龙抗菌技术