Red Wall | 3GATTI

Red Wall

EN CH IT

Red Wall
A mixed-use building in Shanghai

If you digit +31° 16’ 9.45”, +121°27’ 14.93” on Google Maps, a zenith scale view will appear of a rectangular building, characterized by a central patio with pedestrian bridges crossing it and a long flamboyant red wall which acts as a barrier to separate the internal areas from the noise of the elevated road which runs opposite.
The project designer, Francesco Gatti recounts:
"When we designed the building, we made the red façade turn towards the roof, as we were amused by the idea that the main web-mapping sites would possibly recognize it"
It is a choice of visibility that transcends the dimensions of the neighborhood and which might seem megalomaniac at first sight - a signature visible from Space -. In reality this red wall, eye-catching and with its exaggerated dimensions, is representative of the whole idea of the building, the tip of the iceberg of a complex and difficult project that tell us much about the actual state of architecture in China.
Gatti has been living and working in Shanghai since 2003. The architect, who is Roman by origin, has concentrated on heterogeneous projects: from the rebirth of ex industrial sites, to the design of urban areas, from the architecture of interiors to important international competitions. In every project, whether the interior of a clothes shop or a car museum, one can always recognize his concepts and style – pragmatic and visionary at the same time -. While responding to the exigencies of a private client or a company, Gatti has always strived to find an outstanding idea, capable of satisfying the contextual conditions, adding an unexpected solution that, in the chaos and mutation of the Chinese metropolis, can give a unique character to the project.
In the case of the Red Wall this was a particularly difficult aim. The project had to contend with severe limitations: a particularly meagre budget, a site that was oblong and narrow and, above all, the ruthless reasoning of the investor who was intent upon commercially exploiting every single square meter of the new building.
The Italian architect therefore proposed a simple design: a regular volume of four floors, empty in the centre as this was indispensable to provide light for illuminating the upper levels destined to be offices.
The Red Wall has not been designed with complex structures or expensive material, but to maximize the local resources and know-how. The aim was to concentrate the experimentation on the “skin”.
This strategy is used world-wide; and has often produced “boxes” with a mediocre content and a striking outer appearance; one-off solutions where buildings, once the novelty of their external appearance has worn off, have retreated into the anonymity of their standardized interiors.
In the case of Gatti the limitations of the budget and the decision to concentrate on the external face or skin have in effect produced a dual result, which is sculptural and functional at the same time. The aesthetics and the identity of the building have been fine-tuned towards the environmental comfort of the interior.
The main façade is a long composition of panels in red aluminium, triangular in form, intended to be perceived as in movement from the interior of the vehicles that transit the elevated road on the opposite side.
The idea of the texture, produced from the matching of triangular polygons of varying forms and dimensions, was born from a direct intuition, the architectonic transposition of the graphic interface of one of the principal software for 3D modeling.
The principal façade of the Red Wall is completely two-dimensional; however, the pattern of the composition creates a strange optical mesh effect which seems to create a relief movement. In this way Gatti obtains a surprising result, optimizing the resources to hand: to effect this, no more aluminum was used than for an ordinary facework. The “red wall” is thick and has linear and narrow openings in order to limit the acoustic and visual pollution resulting from the presence of traffic.
The minor façades, destined to host the technical apparatus, have been hidden behind a second mesh – a pattern of bamboo panels characterized by their varying dimensions and to the extent they jut out. The “skin” of the façade gives a sculptural effect and its width provides the shade necessary to prevent over-heating.
The concept of the “Red Wall”, a multi-functional structure of 14300 square meters, was born in 2008 and the construction was carried out during the course of the same year. In the space of a few days Gatti and his collaborators moved from a convincing proposal to drawing up the technical designs necessary for the construction.
The building site started a few days later and had the inhuman rhythm of capitalist China, a model on the scale 1:1 where everyone – contractor, client and architect – decided the details day by day without following the rational organization of a “traditional” construction. Labor cost so little that it was possible to experiment, do and undo, construct and demolish entire parts, like an architectural model.

Text: Giampiero Sanguigni

Red Wall 红墙
上海多功能建筑

如果你在谷歌地图上输入以下数据:+31° 16’ 9.45”, +121°27’ 14.93”,一个颇具规模的缩放视角会将一栋长方形建筑引领到你的面前,它的中央庭院被行人天桥所分割跨越,华丽的红色长墙像屏障般保护着内部环境区域不被外界所传来的高架桥噪音所干扰。

总建筑师盖天柯Francesco Gatti这样描述:
我们设计这座建筑的点子是,让红色的传统屋顶平面“翻倒”,成为视觉上独树一帜的侧外立面,并且让我们非常骄傲的是:在那些主流的网络地图搜索引擎中,这样的建筑能够让人瞬间就把它从普通的楼群中识别出来。

这是一个视觉决定的选择,超越相邻楼群的大型建筑尺寸使它看起来张扬自恋又令人过目不忘——像极了一个从宇宙视角书写的签名。而在现实中看来,这样鲜红夺目的巨大围墙是诠释整栋建筑的核心思想,纵观复杂大型的建筑设计项目,这样的冰山一角的建筑设计同样也引起了人们对当代中国建筑状态的思考。

盖天柯Francesco Gatti已在中国生活工作了近十个年头,这位流淌着罗马血液的建筑师总是关注那些异构的项目:从旧厂房改造,新城区的解构,到专业国际赛事的室内建筑设计,他都频频涉猎。而在每个他所参与的项目中,小到一家时尚店铺大到一座汽车博物馆,人们总是能够一眼就识别出他的设计理念——贴近现实的务实和富有远见的超越。应对私人客户以及大型公司,盖天柯Francesco Gatti总能突破重围找到一个最杰出并且突破性的想法,在满足了各方面不断变化的高要求之外添加入令人意想不到的解决手法,在不断前行和跃进的中国大都市中塑造出自己独特的建筑模式。

“红墙”事实上是一个非常有难度的挑战项目。它有着诸多的局限性:一份微薄的建筑预算,狭窄又椭圆型地理位子,更重要的是投资者“固执”的希望新建大楼的每一平方米都应善加利用,为企业谋利并节约每一分资源。意大利设计师因而提出了这样一个简单又实用的设计:一个正常格局但中心镂空的四层建筑,这样上层定位为办公区域,中空的区域便能够使自然光照射入从而节约能源。

“红墙”没有使用复杂的结构设计或造价昂贵的用材,而是最大限度地发挥并巧妙利用当地的资源。这座建筑设计的最大目标是:完成一面充满实验性质的建筑“皮肤”。其实,类似的设计在国际上早已被广泛使用,但往往最终人们收获的是一座座虚有其表,实质空泛重复的“盒子”建筑。它们就像一次性产物,当外表光鲜亮丽的躯壳被时间磨损,剩下的只是一些最为普通的泛泛之“饰”。而在盖天柯Francesco Gatti的这个设计项目中,不仅照应到了有限的建筑预算,更考虑到了外饰墙的功能性,换言之也就是完成了一项既实用又有美感的设计。
而内部舒适的室内环境也取得了良好的美学欣赏性和建筑标示性。

“红墙”的主外立面是由一个狭长的红色铝板组成,呼应了对面高架桥上充满动感的车辆内部能动力。肌理方面则使用了大小尺寸各异的不规则三角纹理做了处理,这样直接又有冲击力的设计灵感是源自于一款主流3D模型软件的图形界面,并对其经过建筑换位思考后诞生的。事实上“红墙”的主要外立面是完全二维的,然而这些形状各异的图案却恰好意外地“救助”了这样的单薄感,并对其产生了一种独特先锋的光学网格效果。

而正是通过这种方式,盖天柯Francesco Gatti取得了一个惊喜的收获,甚至良好运用了物质资源:铝制品的使用量规模空前。“红墙”具有十足的厚度同时还带有线型狭窄开口,这样的设计手法也在交通环境污染上起到了良好的阻隔作用。

这组设计的附墙被一面“竹排”覆盖遮掩了起来,而它则注定要更好的承载一些技术方面的设备。这面“竹排”的特征是,它拥有不同尺寸围度的竹子,并统一地向外延展开来。这样的设计造型赐予了附墙外立面一种雕刻般的立体感,而其总体呈现的宽度与间隔则对设备起到了良好的遮荫和隔热效果。

另外,在建筑设计实际操作过程中,仅仅几天之内盖天柯 Francesco Gatti 和他的合作团队就从拿着优秀设计建议书的艺术家迅速转型为已经开始着手实际装修细节设计的建筑团队。

而所建地也仅在几天之内便开始了“中国式节奏”速成动工风格,所有的工程队、业主代表、建筑师等脱离了传统建筑设计流程中所应有的建筑模型基础,装了拆,拆了改,改了又再拆,仿佛在1比1的实际楼宇上进行模拟实验。经费和人员的短缺导致了这样不太环保,不按常理出牌的建筑设计及施工现象,也的确是一场“超越传统”的大型建筑设计项目。

以上就是“红墙”的总体设计理念和一些细节,这个多功能的建筑面积达到了14300平方米,在2008年设计完成并且落实竣工。

文字: Giampiero Sanguigni

Red Wall

Se digitate su Google Maps le coordinate +31° 16' 9.45", +121° 27' 14.93" vi apparirà la vista zenitale di un edificio rettangolare, caratterizzato da un patio centrale attraversato da ponti pedonali e un muro rosso lungo e fiammeggiante, che separa gli ambienti interni dal rumore della strada sopraelevata fronteggiante.
- Quando abbiamo progettato l’edificio, abbiamo fatto rigirare la facciata rossa sul tetto, divertiti dall’idea che fosse possibile riconoscerlo anche dai principali siti di web-mapping -, racconta il progettista, Francesco Gatti.
Si tratta di una scelta di visibilità che trascende la dimensione del quartiere e che potrebbe sembrare, a primo impatto, megalomane – una firma visibile dallo spazio -.
In realtà quel muro rosso, sovradimensionato e appariscente, rappresenta l’idea stessa dell’edificio, la punta dell’iceberg di un progetto complesso e difficile, che racconta molto dell’attuale stato dell’architettura in Cina.

Gatti vive e lavora a Shanghai dal 2003. L’architetto di origine romana si è cimentato negli anni su progetti eterogenei: dalla rifunzionalizzazione di ex-aree industriali, alla progettazione degli spazi urbani, dall’architettura degli interni ai grandi concorsi internazionali. In ogni progetto, che fosse l’interno di un negozio di abbigliamento o un museo dell’automobile, ha mantenuto un atteggiamento riconoscibile, pragmatico e visionario al contempo. Nel rispondere alle richieste del committente e degli enti banditori, Gatti ha sempre cercato un’idea immanente, capace di soddisfare le condizioni contestuali e di aggiungere qualcosa, una componente inaspettata che, nel caos e nella mutevolezza della metropoli cinese, fosse in grado di dare alla realizzazione un carattere proprio, evidente.
Nel caso del Red Wall questo atteggiamento è stato messo a dura prova. Il progetto si è infatti dovuto confrontare con restrizioni limitanti: un budget particolarmente esiguo, un lotto dalla forma stretta e oblunga e, soprattutto, la logica spietata dell’investitore, deciso a sfruttare commercialmente ogni singolo metro quadrato del nuovo edificio.
Il progettista italiano ha pertanto proposto uno schema semplice: un volume regolare di quattro piani, con un vuoto centrale indispensabile per illuminare gli spazi dei livelli superiori, destinati agli uffici.
Il Red Wall non è realizzato impiegando strutture complesse e materiali costosi, ma ottimizzando le risorse e il know-how locale, nell’ottica di concentrare la sperimentazione sul rivestimento.
Si tratta di una strategia oramai diffusa in tutto il mondo, che ha prodotto spesso scatole dal contenuto mediocre e dall’involucro appariscente; soluzioni “una tantum” dove gli edifici, finito il clamore della novità esteriore, sono scivolati nell’anonimato dei loro interni standardizzati e delle persone destinate ad usarli.
Nel caso di Gatti la limitazione del budget e la scelta di concentrarsi sulla facciata hanno in realtà prodotto un oggetto ambiguo, che è scultoreo e funzionale allo stesso tempo, dove l’estetica e l’identità dell’oggetto sono stati calibrati sul comfort ambientale degli interni.
La facciata principale è una lunga composizione di pannelli in alluminio rossi, dalla forma triangolare, immaginata per essere percepita in movimento, dagli abitacoli delle auto che percorrono la strada sopraelevata fronteggiante.
L’idea della texture, generata dall’accostamento di poligoni triangolari dalle forme e dalle dimensioni variabili, nasce da un’intuizione diretta, la trasposizione architettonica dell’interfaccia grafica di uno dei principali software per la modellazione 3D.
Il prospetto principale del Red Wall è completamente bidimensionale, tuttavia, il motivo della composizione determina uno strano effetto ottico che sembra conferire alla facciata un andamento plastico. Gatti in questo modo ottiene un effetto sorprendente, pur ottimizzando le risorse: per la soluzione non è stata ecceduta la quantità di alluminio necessaria per un rivestimento ordinario. La “parete rossa” è spessa e provvista di bucature lineari e basse, in modo da limitare l’inquinamento acustico e visivo derivante dalla presenza del traffico.
Le altre facciate minori, in parte destinate alle apparecchiature tecniche, sono state celate dietro una seconda tessitura, un motivo di pannelli in bambu caratterizzati da diverse dimensioni e aggetti, in modo da determinare, anche in questo caso, una percezione scultorea dell’involucro e lo spessore necessario all’ombreggiamento e raffrescamento dei macchinari retrostanti.

Il concept del “Red Wall”, una struttura polifunzionale di 14300 m², nasce nel 2008 e viene realizzato nel corso dello stesso anno. Gatti e i suoi collaboratori si trovano, nell’arco di pochi giorni, a passare dall’ideazione di una proposta convincente alla redazione dei disegni esecutivi necessari alla costruzione.
Nell’arco di pochi giorni inizia un cantiere che ha i ritmi disumani della Cina capitalista, un modello in scala 1:1 dove le parti -impresa, cliente e architetto- decidono i dettagli giorno per giorno, senza seguire l’organizzazione razionale di un cantiere “tradizionale”. La manodopera costa talmente poco che è possibile tentare, fare e disfare, costruendo e demolendo parti intere come se l’architettura, quella vera e in costruzione, fosse un plastico di studio.

Testo di Giampiero Sanguigni

Architecture firm: 3GATTI
Chief architect: Francesco Gatti
Project manager: Summer Nie
Collaborators: Zhengxin Ni, Michele Ruju, Charles Mariambourg, Yanmin Sun, Furion Huang, Karen Cheung

Structural engineer and local institute:
Shanghai Orient Architectural design & Research Institute CO. LTD.

Client:
Shanghai Shang ‘an Development and Administration Ltd

Location:
1491 Gonghexin Road, Shanghai, China

Programme:
Retail, Restaurants, Office, Parking

Total area:
14300 m²

Design period:
may 2008

Construction period:
2008

Materials:
reinforced concrete structure, aluminum panels façade, bamboo screens, glass

Photographers:
Shen Qiang and Daniele Mattioli

建筑设计公司:3GATTI
总建筑师:盖天柯 Francesco Gatti
项目经理:聂夏
合作团队:Zhengxin Ni, Michele Ruju, Charles Mariambourg, Yanmin Sun, Furion Huang, Karen Cheung

结构工程师和当地机构:
上海东方建筑设计研究院

业主:
上海尚安投资管理有限公司

项目位置:
中国上海市闸北区共和新路1481号

功能性:
零售、餐厅、办公室、车库

总面积:
14300平方米

设计时期:
2008年5月

竣工期:
2008年

主要用材:
钢筋混凝土结构,外墙铝板,竹屏风,玻璃

摄影师:
申强, Daniele Mattioli

Architecture firm: 3GATTI
Chief architect: Francesco Gatti
Project manager: Summer Nie
Collaborators: Zhengxin Ni, Michele Ruju, Charles Mariambourg, Yanmin Sun, Furion Huang, Karen Cheung

Structural engineer and local institute:
Shanghai Orient Architectural design & Research Institute CO. LTD.

Client:
Shanghai Shang ‘an Development and Administration Ltd

Location:
1491 Gonghexin Road, Shanghai, China

Programme:
Retail, Restaurants, Office, Parking

Total area:
14300 m²

Design period:
may 2008

Construction period:
2008

Materials:
reinforced concrete structure, aluminum panels façade, bamboo screens, glass

Photographers:
Shen Qiang and Daniele Mattioli